Köpekler Nasıl Sosyalleştirilir?
11.07.2018
Köpeklerde sosyalleşme dendiğinde akla ilk olarak çevresindeki insanlar ve hemcinsleriyle olan uyumu gelir. Bu yanlış bir düşünce değildir ancak bütünü kapsamaz.
Bir köpeğin sosyalleşmesi, sahibiyle, diğer insanlarla, yaşadığı ortamla, doğayla, kısacası bulunduğu ortamların tümüyle olan ilişkilerini ifade eder.
Peki, bunun için doğru zaman dilimi nedir?
Dostlarımız hayatlarının her döneminde yeni şeyler öğrenir ve farklı yetiler kazanır. Ancak, sosyalleşme için kritik dönem ilk 16 haftadır. Bu zaman dilimi içerisinde sosyalleşemeyen köpekler ilerleyen dönemlerde birçok problemle karşı karşıya gelecektir.
Nedir bu problemler?
Sahibiyle bağ kurarken sorun yaşarlar. Sahibiyle iyi bir bağ kuramaması, kuşkusuz diğer insanlara olan yaklaşımını da etkileyecektir.
Doğaya karşı tecrübesiz olmaları, ürkek bir yapıda olmalarına yol açacaktır. Vaktinin çoğunu evde geçiren bir köpek pasif sosyalleşmeden uzak büyüyor demektir.
Pasif sosyalleşme nedir?
Basit bir tanımla anlatalım; Köpeğin kendi kendine deneyimleyerek sahip olduğu sosyal yetilerdir.
Örneğini de verelim; Midesi ağrırken yerdeki çimi kopartarak yemesi ve iyi geldiğini keşfetmesi…
Bir diğer sosyalleşme türü, aktif sosyalleşmedir. Bu sosyalleşme türünde biz onlara öğretiriz. Başka insanlarla ya da çevredeki hemcinsleriyle tanıştırmak gibi…
Köpekleri sosyalleştirmemenin bir başka yol açacağı büyük problem, zekâ geriliğidir. Dostunuzu eve hapsederek aslında görme duyusunu geliştirmesini engellersiniz. Bu durum hem toplumdan soyutlanmış, güvensiz bir karaktere, hem de zekâ geriliğine neden olabilir. Unutmayın ki, onlar da bizler gibi toplumun bir parçası…
Sosyalleşmeleri için neler yapılmalı?
Tekrarlamakta fayda var; ilk 16 hafta çok ama çok önemli… Bu dönemde onu farklı insanlar, farklı cinsiyetler, farklı ırktaki hemcinsleri, farklı petler ve farklı ortamlarla buluşturmalısınız.
Günlük hayatın gerekliliklerine adapte etmelisiniz. Evdeki elektronik cihazlarla tanıştırmalı (hoparlörden müzik açmak, elektrik süpürgesini çalıştırmak… vb.) , asansöre bindirmeli, ışıklardan karşı kaldırıma geçirmeli, yeşilliklerle tanıştırmalısınız. Bu ve benzeri durumlarda tecrübe kazanması, özgüvenini arttıracaktır. Denize girmek, kafede insanların arasında vakit geçirmek gibi sosyal etkinlikler davranışlarına olumlu yansıyacaktır.
Sosyalleşme sürecini olumlu geçirmiş bir köpek duyularını daha rahat kullanacağı gibi, davranış problemlerini (gereksiz havlama, saldırganlık, objeleri çiğneme… vb.) minimuma indirecektir.
Ruh halinin sağlıklı olması size de pozitif bir biçimde geri dönecektir.